Ruben_Dario_PPAA

Rubén Darío

Year: 2018 Location: CDMX Construction: 350m2 Team: Pablo Pérez Palacios, Alfonso de la Concha, Miguel Vargas, Pía Rodríguez y Enrique Villegas Photography: Rafael Gamo

The project is for a private apartment on the seventh floor of a new apartment building in Polanco, a residential and commercial area in Mexico City. The building faces one of the biggest and most beautiful parks of the city. For us, the view of the park was one of the main priorities in the project, not only visually but also conceptually speaking; we wanted to “bring the park in”. Therefore, we proposed a big terrace facing the park that merges the exterior with the interior creating a feeling of being out there. We eliminated the difference between the interior and the exterior by using the same floor in both spaces and by having a huge sliding window facing the park.

this idea in mind instead of working with enclosed spaces we proposed an open plan were the space can be read as a single continuum. We minimized the use of small enclosed rooms. This translated in a set of moving panels in each room, creating one continued flowing space from one side to the other of the apartment, where you can open and enclose the multiple parallel spaces facing the park. With these set of panels, the user could communicate or enclose the kitchen to the living space and tv room, as well as open or enclose the terrace that overviews the park. In addition, we proposed all the spaces to be as neutral and clean as possible; so, all the fixed furniture attached to the walls was painted the same tone of white, leaving the rest of the furniture as the only protagonist.