LondonPavilion_PPAA

Pabellón para las Olimpiadas Londres 2012

Year: 2012 Location: London, UK Team: Pablo Pérez Palacios + Alfonso de la Concha Rojas, Miguel Vargas, Gabriel García González, Ignacio Rodríguez

During the London 2012 Olympic Games, Mind the Gap was an information pavilion situated in Trafalgar Square. Every athlete talks about an experience or a feeling that could be defined as a moment of truth. This could be the moment on the track right before the gun shot, or right before a penalty kick or a whistle blow. It’s in this moment, a fraction of a second, when a decision has been made and there’s no turning back. We wanted visitors to the pavilion to experience this.

We created a space that forces the visitor to take a step into the unknown, embodying the point of no return where reality is distorted and time stops. We tried to create a space that captured the complex emotions of uncertainty, excitement and agitation. To capture it we created an elevated circular structure composed of five intertwined rings. A curtain of water falling from each ring, creating a threshold that visitors would have to cross, presenting each person with the challenge of taking a step into the unknown.

Once the threshold was been crossed, visitors found themselves in a sensory space completely different from the previous setting. The water acted as a filter that modified perception, heightened and altered the interior atmosphere; while they also acted as a projection screen for all the major sports events and highlights.