New_Taipei_Museum_of_Art_PPAA_PerezPalacios

New Taipei Museum of Art

Year: 2011 Location: Taipei, Taiwan Construction: 59,740m2 Open competition Team: Pablo PĂ©rez Palacios + Alfonso de la Concha Rojas, Miguel Vargas, Emmet Truxes, Alfredo Nader

Our proposal for the New Taipei City Museum of Art is an open and welcoming design. It intends to erase the common barrier of exclusivity surrounding the art world. As such, the architecture of the New Taipei City Museum of Art eliminates conventional borders between exhibition space and circulation, as well as that between exterior and interior spaces. Every part of the museum presents a space without limits that could hold any type of expression. But put together, each space is part of a single largely connected organism that extends throughout the site, which acts as a transitional space between public and art.

A forest of columns, extending from the topography of the exterior into the interior spaces, delineates the space: each program is located between the columns at a specific, uniform distance. This creates a unique atmosphere throughout the museum in which spaces are only roughly defined. The first three levels of the museum lie between the forest of columns that surround the building. As the visitor moves upwards to the upper two floors housing the main galleries, the forest starts to disappear. Upon arrival, the visitor can enjoy a space that floats above everything else. These main galleries are defined by flexibility. Here, the column grid is the most open, which allows museum curators ample room to design exhibitions and sequences that can suit any particular need. This level of flexibility and openness seeks to make the New Taipei City Museum of Art a unique public forum for art, learning, and culture.