Monte_Athos_PPAA

Monte Athos

Year: 2014 Location: CDMX Construction: 1,060m2 Team: Pablo Pérez Palacios + Alfonso de la Concha Rojas, Miguel Vargas, Ignacio Rodríguez, Justino Torres Photography: Onnis Luque

Monte Athos is a mixed-use building that has an intervention on the ground floor, in order to create suitable spaces for users. Modules of the commercial premises were proposed based on the layout of the original columns. Each of the spaces are framed to define and delimit the activities to be carried out; they are in the limit of the places in panels and floors. In this way a space was obtained where each one of its elements was identifiable and in which the relation between the materials that constitute the space create a feeling of balance and tranquility.

It seeks to integrate the interior and exterior by means of the adaptation of patios and terraces, providing natural light and ventilation to the interior of the space, which enhances activities within. It is about promoting the sense of belonging and ownership between the user and the architecture. Given the mobility and flexibility of the activities taking place here, the screens or sliding doors can be removed or added. They allow the disposition of dynamic spaces which can be opened or closed according to current needs.