Moliere_PPAA_PerezPalacios

Moliere

Year: 2018 Location: Polanco, CDMX Construction: 450 m2 Team: Pablo Pérez Palacios + Alfonso de la Concha Rojas, Miguel Vargas, Andrés Domínguez, Cristina Loya, Camila Ureña, Rodrigo Daza, Nancy Estévez Photography: Rafael Gamo

The Molière project involved the refurbishment of an apartment located in a mid-century modern building in a corner of Molière street in Polanco, Mexico City. The main structure and most of the facades were to be respected as well as the original service blocks of the building.

Most of the public areas were free to design in look and function. The most important design goal to achieve was to make a dynamic and functional public space, which consisted of the living-room, kitchen, tv-room and terraces. This translated in a set of panels, inspired by the Japanese principle of Tatami, that can open and divide multiple spaces by forming a cross. Two sets were made of full height sliding glass doors and the other set are made of solid wood. With these set of panels, the user can communicate or enclose the kitchen from the living-room and tv-room, as well as establish a full opening or enclosure from the terrace overviewing the neighboring tree tops. The panels allow the user to manipulate the distribution of space according to the needs of the moment.