Lluvia_PPAA_PerezPalacios

Lluvia

Year: 2018 Location: Jardines del Pedregal Construction: 600m2 Team: Pablo Pérez Palacios + Alfonso de la Concha Rojas, Miguel Vargas, José Hadad, Ignacio Rodríguez, Armando Rosas, Fabián Arellano, Nancy Estévez Photography: Rafael Gamo

Lluvia is a single-family residence located in Jardines del Pedregal, Southern Mexico City, in a neighborhood first developed by Luis Barragán in the 1940s. Originally intended to knit together city and landscape now the site has neighboring constructions.

Inspired by the volcanic site found in Jardines del Pedregral, we took this physical element into account when choosing the material palette of the house. The entire exterior of the volume is dark to create a dialogue between environment and strucuture.

Our main intention was to merge sections of the main vegetation with the interior of the house. The result a solid volume that incorporates subtractions along the main axis. With the idea of discovering the garden as you move along the house, small courtyards and double heights gave the sense of small pieces of nature framed by punctual openings that break the geometric form while generating a visual and physical connection to nature.

In contrast the interior is light to create an intentional contrast between inside and outside. Public and service areas are located on the ground floor. Service areas include a six-car garage, two bathrooms, a utility room, and a laundry room. Public spaces include an open living room, dining room, kitchen, family room, and outdoor terrace that connect with the courtyards.