Laja_PPAA_PerezPalacios

Laja

Year: 2014 Location: CDMX Construction: 360m2 Team: Pablo Pérez Palacios + Alfonso de la Concha Rojas Miguel Vargas, Alejandra Betancourt, Nancy Estévez Photography: Onnis Luque

Laja is a remodelling project located in Jardines del Pedregal, Mexico City. The lot has a garden in the back part, but the house had serious humidity issues due to the lack of ventilation and natural lighting.

Thanks to this, we decided on an exercise that had more to do with cleaning the space rather that adding things to it. We looked to generate more space in all of the rooms in the house by opening the interior of it to the exterior; this also helped with better ventilation and natural lighting.

We used the mantling to create a terrace on the first level that created a space in-between inside and outside and a roofed-aisle that runs through the entire construction connecting all the public areas. The first story was left as a big window framing the garden.

The outside black walls, when contrasted with the white interiors, minimize the volume and create a dialogue between opposites: inside and outside. With the intention of reminiscing the original state of the house, the preexisting stone in the lobby floor was left in the house, as well as the stairs.