La_Quinta_PPAA

La Quinta

Year: 2018 Location: San Miguel de Allende, México Construction: 350m2 Team: Pablo Pérez Palacios + Alfonso de la Concha Rojas, Miguel Vargas, Blas Treviño, Jorge Quiroga Photography: Rafael Gamo

La Quinta is a weekend house in San Miguel de Allende, Guanajuato. After visiting the site and considering the requirements of the program, we reached the conclusion to respect the identity of the place, built context and height of the neighboring preexistent walls. This last played an important role and set the limits that would define the empty space contained in the house.

The distribution in the ground floor plan came from this concept, where there are no divisions or boundaries within the social space and the outdoor area. For a plan that works all the restrictions inwards and that has no views to the landscape, three voids were proposed in the form of patios; each one with a different character, use and program. These voids give the project its character, producing different perceptions of scale and light- shadow contrasts.