Camelia_PPAA_PerezPalacios

Camelia

Year: 2013 Location: San Angel, CDMX Construction: 300m2 Team: Pablo Pérez Palacios + Alfonso de la Concha Rojas, Miguel Vargas, Ignacio Rodríguez, Justino Torres Photography: Onnis Luque

Camelia is a remodeling and reconfiguration project of a house in San Ángel, in southern Mexico City. The existing house had three levels and no parking lot. Inside, spaces were distributed around the load-bearing walls, which gave the house a sense of tightness and provided almost no entries of natural light. For the remodeling project, we set ourselves to rethink horizontal and vertical circulations as linking elements to create a sense of movement through the entire house. By doing so, we gave each space more amplitude and direct sunlight entrance. We opted to leave the façade untouched to respect the original style of the house; instead, we added a basement to place the parking space.

On the interior, we did a vertical drilling that goes through all the levels of the house, where we placed a staircase. It reorders the space around it and allows natural light to filter into the house. We conceived the staircase as a sculptural object inserted within the existing structure, emphasizing difference between the old elements and the new intervention. To contrast with the white walls, we set a black metal sculpture that is separated from the existing structure. This creates the illusion of a floating staircase. In its backside we placed a reflective sheet that doubles the space and adds ease to the ladder. We applied the same idea of contrasts to the backyard, where we left the materials of the old construction visible in juxtaposition with stark new black elements.