Texto alterno

Arturo

Year: 2009- 2010 Location: México D.F Construction: 430 m2 Team: Pablo Pérez Palacios, Alfonso de la Concha Rojas, Yuli Hernández, Carlos González. Photography: Onnis Luque

Casa Arturo is located in the district of San Angel, in the south of Mexico City, in a much-defined context where life is created towards the interior. The house responds to a reinterpretation of the lifestyle of the owners, giving for an answer to the differentiation in the parts of the program. These are conceived like loose volumes open towards the garden. The separation of volumes is emphasized with the drastic change between light and shadow, obtained with double-height openings that give constant movement to the inner space. The projections of the edges of these volumes become structural lines that extend through the garden obtaining a gradual transition between the interior and the exterior. This transition responds to the needs of the program, looking for a covered exterior space where most of the activities could take place.

The change of materials and its perception emphasize this idea. The use of brick in the exterior contrasts with the interior walls. The materials respond to the context while the exterior view of the house practically disappears because of the vegetation. The garden becomes the essential part, establishing the interior life of the house; although, at some points, it is filtered, through the grooves, by the exterior life.